Årets julbak!

Vilken underbar dag. Eller ja.. förutom att jag hatar att frysa och gick till gymmet.. Kall näsa och gick in på ICA och köpte dagens Expressen söndag, där är jag på hela sex sidor! Härligt. Roligt att de hade tagit recept ur boken som kanske inte skulle vara första valet, men sådana som man lätt missar! PLUS för det!

Bara att göra sig iordning och åkte iväg till brorsans kompis Andreas och började julbaka. Jag var ju där först av typ 20 pers! Jag börjar i tid om vi säger så! Över exalterad och börjar att förbereda dagens första lussedeg. Tog med mig saffranet jag la in igår i starkglögg och socker. Det är ett underbart sätt att få en fantastisk färg på degen och framförallt, SMAK! Ska även göra en större sats snart som ska få stå till nästa år! Det ska bli till veckan!

20121202-103201 em.jpg
Med 6 kg smör, 8 kg mjöl, 6 paket jäst… är jag igång! Vi julbakar hos Andreas varje år. Alla vänner och barn är samlade! Härlig stämning! Julmusik, dimmern är på. Äter inte lunch eller middag, bara lussebullar, pepparkakor, kola, knäck… (vilket vi glömde att göra i år! Herregud ! ) ischoklad.. mintkyssar.. underbara julgodisar!

Blev lite orolig att min saffransdeg inte skulle jäsa ordentligt. Men det blev riktigt bra! Jag har ju alltid i rumsvarmt smör, det tenderar till en mer kompakt deg, men också saftigare resultat. Hade med mig russin som jag köpte i Palma i höstas, nästan lika stora som tefat, skämt och sido.. men dom är stora. La in dom i rom imorse och hade sedan dessa i degen! Gjorde fyllning med mandelmassa, smör, socker och kardemumma! Kardemumma är OTROLIGT gott med saffran tycker jag! Väldigt underskattat!

Jag rullar ut en lussebulle efter den andra, Andreas gör sin chokladkola som han gjort som barn! Den är fantastisk! Tar ungefär en timme att koka men det är det värt! Ska ringa honom imorgon så att jag kan lägga upp receptet!
20121202-103346 em.jpg
Kolorna och ischokladen börjar bli klara, resten av dom som inte bakar.. vilket är ca 90 % av sällskapet, börjar norpa deg och sträcka fram händerna titt som tätt. Då märker man att jag är lite bitsk haha! Inte röra tills det är helt färdigt! Totalt bakade vi i 8 timmar ca… hann med en liten lätt middag. Nu ligger jag och rullar fram och tillbaka på sängen! Tittade precis på mitt jobbschema och trodde jag skulle börja 13 imorgon…. Tydligen var det väldigt fel! 8.30 rättare sagt… jaha. Bara att skutta i säng! Om det nu går efter allt socker! Jag är som ett litet barn.

Lakrits blev dagen höjdpunkt! Jag är ny på den fronten. Började äta lakrits förra året typ. Men man lär sig fort! Ischokladen gick som smör och min kola med lakrits försvann efter varje ny kola jag skar.

ABSOLUT värt att prova. Bilderna är inte de finaste. Men jag väger upp med ett bra recept!

Hoppas ni haft en underbar helg fast kylan kryper innanför skinnet.

20121202-103310 em.jpg

4 comments on “Årets julbak!

 1. Camilla on said:

  Lussebullarna blev grymt goda! Speciellt degen, den var fantastisk, och som jag åt alldeles för mycket av. Man fick passa på att sno åt sig en liten klutt när stjärnbagaren tittade åt ett annat håll ;)

 2. Har du något bra glutenfritt recept på saffransbullar som du skulle kunna dela med dig av? :-)

  • christina on said:

   hej maria. jag har testat lite olika. i boken finns en glutenfri bas som jag brukar använda. ska lägga in det receptet också. annars går glutenfri mjölblandning också bra. det man ska tänka på är att det kommer ju bli en ”blötare” deg och att det är bra att ha fyllning i degen. den är ju lite svårt att kavla så att inte ha för höga krav första gångerna. Jag ska spåna lite i veckan när jag har tid! :) lovar att återkomma! men pepparkakor som är glutenfria kommer att komma i Hembakat, nästa nr, som jag tycker är super!!! kram!

   • Hej Christina! Jag har tyvärr inte haft möjligheten att köpa din bok än eftersom jag för tillfället är sjukskriven pga det reumatiska men jag vet att jag får presentkort i julklapp så då ska din bok inhandlas men då är deg lite sent att baka lussebullar. Om du har något bra recept på glutenfria saffransbullar? Skulle jag kunna få det då, min mamma skulle såå gärna vilja kunna äta det på julafton. :-) Tack på förhand. Kram Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.