Chocolate Cake with Mousse Filling

20140619-094609 em-78369252.jpgDetta är en maffig tårta som är enkel att förbereda. Det är några moment men bara du har lite tid och hjärta kommer det gå som smör:)
Jag började förbereda på onsdagen, gjorde botten och ganachfrosting, dagen efter monterade jag, ställde i kylen och kladda på frosting på fredagen och serverade på lördagen. Det gick jättebra och jag behövde inte stressa och göra allt på en gång. Klart du kan göra det på två dagar också. Men skönt att veta att även jag börjar med en tårta fyra dagar innan servering;)
Moussefyllningen är den enklaste versionen av en chokladmousse. Smält choklad och lättvispad grädde. Se till att grädden inte är iskall när du vispar och att chokladen inte är för varm. Då kommer det spricka. Ju närmare de e varandra i temperatur desto lättare får du ett bra resultat. Det är två ingredienser, så att välja en bra choklad är alltid viktigt. Unna dig en lite dyrare choklad utan tillsatser och fin smak. Köp några olika och smaka. Jag brukar ta en rund ljus choklad och blanda med en lite bittrare mörk. Då får man en bra balans tycker jag. Green & Black’s organic mjölkchoklad är riktigt bra tycker jag. Gå och titta till utbudet i en välsorterad affär.

Jag fick ut 18-20 bitar av denna tårta. Jag skar bitar så att folk vet hur mycket de ska ta :) Efter mat och vin behövs inte den största biten så en liten bit går långt och folk har rum för ett glas champagne till:)
Lycka till!20140619-095053 em-78653281.jpg

Chokladbotten
3 stora ägg
4 dl strösocker
2 ½ dl majonnäs ( gärna Hellmann’s) någon mild variant
5 dl vetemjöl
1 ½ dl kakao
¼ tsk bakpulver
¾ tsk bikarbonat
¼ tsk salt
3 dl avsvalnat kaffe

Chocolate Ganache Frosting
375 g choklad totalt. Jag brukar köra 40% ljus- och 60% mörk choklad
2 msk ljus sirap
40 g smör
3 3/4 dl grädde

White Chocolate Mousse Filling
150 g vit choklad, gärna bra kvalitet
1 1/2 dl grädde

Milk Chocolate Mousse Filling
150 g ljus choklad, runt 40% kakaohalt
1 1/2 dl grädde

Dag 1
1. Sätt ugnen på 175 grader. Täck en 24 cm springform med bakplåtspapper i botten.
2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt. Tillsätt majonnäs.
3. Sikta vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.
4. Varva de torra ingredienserna med kaffet och avsluta med en slickepott runt kanterna.

5. Häll i formen och grädda i ca 45-50 minuter, mitten ska vara spänstig och en tandpetare ren. Låt svalna helt. Plasts in om du monterar tårtan dag två.
5. Gör frostingen; hacka chokladen och lägg i en värmetålig skål. Värm upp grädde, smör och ljus sirap tills de precis ska börja koka. Häll över chokladen och rör runt. Rör tills all choklad smält och du har en jämn och len frosting. Ställ åt sidan och låt stå över natten. Täck med lite plastfilm när ganachen svalnat.

20140619-095052 em-78652915.jpgDag 2
1. Dela tårtbotten i tre jämna lager.
2. Gör den vita chokladfyllningen, smält chokladen långsamt över ett vattenbad eller i mikron, rör ofta så den inte bränns. Låt chokladen svalna till rumstemperatur. Den får inte vara för varm när du tillsätter grädden. Då kan moussen spricka.

3. Vispa grädden tills lätta/medium toppar. Häll ner lite grädde pö om pö i chokladen. Vispa ordentligt så det blir en slät mousse.

4. Lägg tillbaka ena chokladbotten i springformen du använde att göra tårtbotten i. Sätt på kanten och häll på moussen. Jämna ut och lägg på chokladbotten nummer 2.
5. Upprepa punkt 2-3 fast med den ljusa chokladmoussen. Häll över botten. Täck med chokladbotten nummer 3. Täck ytan med plastfilm och ställ i kylen och låt stelna. Minst 4h eller över natten.
6. När du är redo att bred över frostingen, lätt på springformen och dra en kniv runt tårtan så kanterna släpper från formen.
7. Montera allt på botten av springformen eller ställ över tårtan på ett serveringsfat innan du börjar frosta.
8. Vispa upp chokladganachen med en visp eller elvisp såblir den lite luftigare. Täck tårtan med ett tunt lager med frosting. Detta kallas crumb coat och görs för att inga smulor ska komma fram och du får ett slätare resultat. Ställ tårtan i kylen och låt det stelna ca 1 h.

9. Ta fram tårtan och täck med ett tjockare laget frosting. Du kan göra den helt slät, eller med swirls. Jag använde en palett på sidorna och sedan en matsked för att göra mönstret på toppen medan jag roterar fatet. Ställ kallt och låt stelna. Ta fram tårtan 1 h innan servering och strö lite flingsalt över toppen.

Tips: Vill du hotta upp botten lite, pensla eller häll över en tunn stråle med hallonlikör, eller kaffelikör om du vill ha mycket smak. Botten blir saftig och lite godare :) jag bredde ut ett väldigt tunt lager med hallonsylt mellan varje lager också, men var försiktig att sylten inte är för vattnig. Då kan moussen spricka. Så ett tunt lager är key.

5 comments on “Chocolate Cake with Mousse Filling

  1. Camilla on said:

    Ingen bild på detta mästerverk? ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.