Chocolate Lava Cake

Jag och brors flickvän Camilla fick för oss att slänga ihop en liten dessert. Jag är fortfarande ”in ah” att jag kopplar av genom att baka, SÅ mycket som jag bakat den senaste tiden. Haha!  Med 100 g choklad och endast 1 ägg skulle jag försöka ”komma på något.” Först ville Camilla göra Ris a la Malta, men det är inte min favorit, gröt I love! Men med extra grädde och clementinklyftor. Får flashbacks från tävlingen när vi skulle baka Budapeststubbe i HSB!
Så jag smälte ihop lite choklad och smör, socker och mitt enda ägg. Lite mjöl och gjorde två rejäla portioner. Den blev perfekt! Krääääämig inuti, frasig utanpå. OCH jag känner INGENTING! Jag är så förkyld att jag känner inte ens sälta, sötma, syrligt, nothing! Det är så läskigt. Jag äter ändå för att konsistensen är så bra, men kommer på mig att varför fortsätta äta när jag verkligen inte känner NÅGON smak. Känslan är så läskig! Hoppas verkligen att det går över snart!

Chocolate Lava Cake
2 generösa portioner

50 g mörk choklad
50 g smör
1 dl strösocker
1 enda ägg
1/2 vaniljstång eller 1/2 tsk vaniljextrakt
1/2 dl vetemjöl
lite espressopulver eller en liten shot STARKT kaffe.

Glass eller grädde till servering. Jag tycker glass är bättre, Camilla föredrar grädde. Jag säger igen, glass ;)

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj två st portionsformar med smör.
2. Smält choklad och smör över ett vattenbad, låt svalna lite. Ägget ska inte kunna koagulera, så låt svalna lite innan du tillsätter socker och ägget.
3. Skåra vaniljstången eller tillsätt lite vaniljextrakt. Rör ner mjölet och avsluta med en liten shot kaffe, max 1 msk. Smeten får inte bli för lös.
4. Fördela i formarna och grädda i ca 18-20 minuter. Den ska vara fast runt kanterna och lös i mitten, som en fondant.
5. Låt svalna något, servera med en espresso och en kula vaniljglass.

Perfekt söndagkväll!

2 comments on “Chocolate Lava Cake

  1. Camilla on said:

    Mastigt chokladigt, och underbart gott :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.