Chokladdoppade dadlar med kardemummatryffel

Gör gärna chokladtryffeln kvällen innan så att den hinner stelna i rumstemperatur. Blir det tryffel över så rulla dessa i kakao och njut av två bakverk i ett!

Jag gjorde dessa till eventet på NK igår kväll. De gick som smör! Jätteroligt att de var så uppskattade. Goda tilltugg till glöggen och juldrinken. Saltet på toppen bryter av det söta. Supergott! Du gör det själv så avancerat du vill. Du kan även bara ringla lite choklad över dadeln istället för att doppa hela. Lägg i fina formar eller dessa underbart fina knäckformar från Kalasform. Superfina nu till jul. Den perfekta gå-bort presenten.

Chokladdoppade dadlar med kardemummatryffel

200 g choklad, 50 % kakaohalt
1 ¼ dl grädde
¾ tsk mortlade kardemummakärnor
en nypa salt
20 g smör
1 msk ljus sirap

20 färska dadlar
200 g mörk choklad, 70 % kakaohalt
1 tsk neutral olja
flingsalt

1. Börja med att göra chokladtryffeln. Hacka chokladen fint. Koka upp grädde, kardemumma och en nypa salt.
2. Häll grädden över chokladen. Låt stå några minuter. Tillsätt smör och sirap. Rör chokladen slätt.
3. Täck ytan med plastfilm och låt stå över natten i rumstemperatur.
4. Skär ett snitt i varje dadel och ta ut kärnan. Fyll varje dadel med lite chokladtryffel. Använd en liten kniv eller palett för lättare arbete.
5. Smält chokladen och tillsätt oljan för lite extra glans. Doppa varje dadel i chokladen. Låt torka lite och toppa varje dadel med flingsalt.

NJUT!

Tips
När jag gör tryfflar brukar jag blanda både mörk- och ljus choklad. Enbart mörk choklad tycker jag blir för mastigt och lite av mjölkchokladen bryter av fint. Prova dig fram. Jag brukar använda 50/50.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.