Äkta CHOKLADbollar

20121007-052252 em.jpg

’’Ibland är något så enkelt som en chokladboll allt man behöver för att känna sig som ett barn igen!’’

Vem har inte ätit en chokladboll… eller hundra för den delen, i sitt liv?! Jag tittade på Nyhetsmorgon med Sebastien Boudet i söndags och han gjorde något så enkelt som en chokladboll. Och jag blev så sugen!

Vad är det som gör att Sebastien Boudet är så charmig? Allt ser så gott ut! Allt Sebastien bakar är bakat med kärlek! Det är inte svårare än så! Så som han pratar om sina bröd, sina bakverk, det är så som jag känner när jag bakar. Det låter bara inte lika charmigt för jag bryter inte på franska. Ibland önskar jag nästan att jag gjorde det.

Nu sitter jag på balkongen och tittar ut över Palmas bukt. Det är som ett eget litet paradis! Jag längtar hem till mitt lilla kök, (vilket jag aldrig trodde var möjligt!) bara så att jag kan göra chokladbollar! Ibland behöver man inte krångla till det. Ibland är något så enkelt som en chokladboll allt man behöver för att känna sig som ett barn igen!
http://bakedwithstyle.com/wp-content/uploads/2012/10/20121003-105349-em.jpg”>20121003-105349 em.jpg

Äkta chokladbollar
110 g osaltat smör
110 g ekologiskt socker (eller cassonade)
140 g nakenhavre flingor (Får man inte tag i det går det också bra med ekologiskt havregryn)
1 nypa havssalt
1 dl gott nybryggt kaffe (gärna ett fruktig och lite syrlig kaffe)
200 g mörkchoklad med 50-60% kakaoallt
Och en liten lyxig vaniljstång :)
20121003-105650 em.jpg

Chokladskikt
75 g mörkchoklad
10 g matolja

Häll det varma kaffet över sockret och saltet, rör lite.
Smält chokladen tillsammans med smöret över ett vattenbad till ungefär 40°C tillsammans med fröna från vaniljstången. Stången sparar jag för en vaniljsås eller kräm.
Häll det söta kaffet över din choklad/smör blandning i 3 ingångar… Man ska göra en emulsion. Precis som när man gör en majonnäs :) Här är hemligheten till saftiga och goda chokladbollar!
Blanda i nakenhavreflingorna, plasta och stoppa smeten in i kylen någon timme.
Jag spritsade smeten på en tallrik täckt av plastfilm och gjorde tjocka korvar. Det gör det mycket lättare sen att rulla bollarna och få de att blir jämnare i storleken.
När bollarna är klara, rullar jag de i smält choklad utspädd med lite matolja. Tanken är att de ska kunna konserveras lite längre och inte suga åt sig konstig vitlökssmak från kylskåpet :) Chokladen verkar som ett tätskikt och i kombination med en tät plastburk håller de flera veckor i kylen!
Smält chokladen tillsammans med oljan över ett vattenbad och låt den svalna lite (typ 35°C)
Rulla dina bollar i chokladen och sen in i kokosen eller något annat gott…
Et voila! Låt de gotta sig in i kylen några timmar och sen lovar jag en riktig smakupplevelse!

Recept av Sebastien Boudet

Original recept från recept.nu

20121007-053344 em.jpg

20121007-052656 em.jpg

One comment on “Äkta CHOKLADbollar

  1. Blev en god vän till Séb efter jag hade varit på hans brödkurs och ja… han är så där charmig med allting, tror han kunde lätt sälja mig en bajskorv och jag skulle köpa den direkt. Bra PR.

    Jag var med honom på lördag och han höll på fortfarande att experimentera och hitta den perfekta chockladsboll recept! En så enkel grej som en chockladboll. Passionerade är han! Du borde gå på brödkurs med honom, den är underbar!

    Ha det fint i Palma!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.