Gotländsk inspiration!

Vilken vecka! Känns som jag säger så ganska ofta nu för tiden. Jag har varit på Gotland med Sébastien Boudet. En otrolig inspirationskälla. Jag har alltid tyckt att han pratar så passionerat om det han brinner och kämpar för! Men han är även en sådan vänlig själ som ger så mycket utav sig själv! Jag har fått se så mycket fint av Gotland! Små producenter som gör fantastiskt hantverk i små skalor. Folk som älskar sitt arbete. Vare sig det genererar i pengar eller inte.
Vi åkte ner med färjan, solen sken och direkt ut till Pia som har Gutö Delikatesser. Hon gör sin egen picklad lök och andra härligheter. Det var så härligt att sitta i hennes trädgård, hon bjöd på kaffe och hemmagjord hallon/marängpaj. Tänk att bara sitta i solen, prata med någon du inte känner. Och bara utbyta erfarenheter och tankar. Tack Pia för din hospitalitet!
Efter fikat åkte vi till Roma vallskvarn. Jag fick för första gången se en riktigt gammal kvarn. Det är den enda kvarn på Gotland som är igång och maler mjöl. Jag fick med mig borstvete och vårspelt som jag idag har balat bröd på. Mer om det senare:)
Vi fick bo hos Tina och Magnus. Tina är lärare på restaurangskolan i Visby. Vilken skola! Fint bageri och allt är gjort från grunden. Inga halvfabrikat och ekologiskt i största möjliga mån. Så härligt att se elever som får bra skola från början.
På torsdagen började kursen med Sébastien. Att någon kan prata om jäst och svampar så länge som han gör är fascinerande! Även om jag bakat så länge finns det så mycket jag inte vet. Inte kemiskt vad som händer med olika proteiner och amylaser när man bakar med mjöl. Det var så intressant. Jag har fått en helt annan förståelse för vad jag håller på med. Vi bakade surdegsbröd på mjöl, vatten och salt. Inga tillsatser. Bara tre råvaror. Jag knådade degen nästan ingenting. Snarare bara blandade ihop. Och jag har aldrig fått sådan fin deg av att inte göra någonting! Degen var helt otrolig att arbeta med. Jag var så lycklig när mitt bröd var färdigt!
Vi var även på Stafva Gård och pratade med Pär som gör de mest fantastiska lammkorvarna! Sånt fint kött och hantverk!
Även mött Curt som är den mest entusiastiska man jag träffat. Han pratar om sitt arbete som bonde som jag aldrig kunnat tänka mig. Han odlar allt ekologiskt och utan tillsatser. Det är hans mjöl jag bakat med i helgen, och även idag! Man känner att det är näring i det. Jag som får ont i magen av för mycket gluten pga min reumatism. Har ätit dessa fina bröd utan tillsatser i 5 dagar nu. Frukost, lunch och middag och känner mig inte alla likadan. Det gör mig inte lika illa. Och att baka mitt egna bröd är framförallt roligt och det tar inte lång tid. Under jäsningen behöver du inte göra någonting.

Jag har så mycket intryck från denna helg! Tankar och intryck. Jag känner att alla som är intresserade av bakning, och framförallt mat, skulle kunna lära sig så mycket av att gå en kurs! Sébastien sitter på så mycket kunskap. Men bara för det är det inte en sanning. Du får välja precis hur du själv vill. Vad du gör med kunskapen sedan är upp till dig! Jag har ätit gott och umgåtts med människor som är så härliga och inspirerande för mig. Jag har lärt mig att jag kan baka bröd och bullar utan jäst. Bara det är häftigt! Man har varit så insnöad i det man lärt sig som liten. Den gyllene regeln som ingen pratar om. Imorse stod jag och knåda vetedegen och bröd. Just nu ligger de i mina bunkar och vilar tills imorgon. Resultatet ska bli så spännande!
Nu ska jag till Kungsträdgården och uppleva Frankrike för en dag.
Imorgon blir det provbakning till Mitt Kök! Ännu en härlig vecka! Hoppas att solen fortfarande skiner. På tisdag är det Bonnier träff. Ska bli så spännande och träffa andra författare och i branschen:)

Hoppas solen skiner på er!
Massa bilder kommer snart!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.