Homemade Almond Butter

DSC_0271
Varje gång jag är i USA köper jag hem olika nötsmör. Det är oftast bättre kvalitet och kostar en bråkdel av vad ett bra nötsmör kostar hemma. Jag kom på när jag läste på lite att, det är klart, make you own! Det är så enkelt och jag kan säga att det är inget arbete, utom att åka till affären och hitta bra nötter! Detta kan du göra med alla olika nötter, jordnötter, cashew, solrosfrön etc.
DSC_0287
Prova dig fram vad du gillar bäst. Jag köper alltid osaltade nötter och tillsätter eget havssalt om jag så känner för det. Tänk att bre på lite mandelsmör på en semla idag istället för att köpa fyllning som jag sett i butik. Detta tar 15 min! Underbart gott och förvara i en tät burk i ca 2 veckor i kylen. Perfekt på toast!

Almond Butter
1 1/2 dl nötsmör

250 g mandlar
en nypa havssalt om så vill

1. Rosta gärna nötterna i en torr stekpanna för att få ut optimalt med smak och arom. Låt nötterna svalna.
2. I en matberedare, mal nötterna tills oljan i nöten kommer fram och nötsmöret ändrar konsistens. Tänk på att skrapa ner sidorna några gånger. Kör nötterna i matberedaren i ca 10-15 minuter. Tillsätt lite havssalt om så vill. Men även ”raw” är fantastiskt gott. När du tycker att det börjar ”stanna” till i processen, fortsätt bara att köra matberedaren tills oljan kommer fram. Ha lite tålamod bara.
3. När du är nöjd med konsistensen, förvara nötsmöret i en steriliserad burk. Servera som det är, på en rostad macka, med lite sylt. Det är som peanut butter & jam. Supergott!
20130212-045003 em.jpg
Tips: självklart kan du använda dig utav skållade mandlar, gör du det själv, se till att nötterna är helt torkade innan du börjar mala dem. Men själv tycker jag att så mycket smak sitter i skalet! Varför ändra ett vinnande koncept? :)
20130212-045012 em.jpg
Häftigt att på 10 minuter kan mandlar ändra form. Från gott till godare!

Här finns det egentligen inget recept. Jag använde hellre lite mindre mängd nötter och gör flera satser. Vill inte att nötsmöret ska hinna bli dåligt. Och större mängder är jobbigare för matberedaren och jobba med. Så prova dig fram. Bara fantasin sätter stopp.
20130212-045037 em.jpgnut butters array final
Ett bra tips på olika nötsmör. (lånad bild)

2 comments on “Homemade Almond Butter

  1. Vad har du för mixer?

    Du och din blogg är såååå himla bra! Man försvinner in i en dröm av bakelser när man titta på bilderna och läser recepten. Åh. Tack för det!

    • christina on said:

      Hej, åh tack så jättemycket! Vad glad jag blir! Hemma har jag kitchenaid. Här nere i Lux använder jag en liten mindre maskin. Som bara har “puls” knappen. Det är bara att hålla in:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.