Monkey Bread (bullbrytbröd)

IMG_5018IMG_5017

Detta är en av mina stora favoriter! Jag vet, jag har många favoriter. Men detta är en show stopper! Min nya grej är att göra söta jäsbröd utan kardemumma, och smaksätta på andra sätt. Jag har även börja märka att denna deg är fantastisk att arbeta med. Lätt att bara ”slänga ihop” och låta jäsa. Jag har slutat att värma min mjölk och smälta mitt smör. Du får en helt annan känsla i degen. Det tar lite längre tid att jäsa, men det tar 10 min att göra, glöm bort den i 2h, baka ut tar 15 min, jäs igen och grädda av. Din tid i köket är minimal. Så jag röstar så för denna bulle! Det gick som smör under inspelning vill jag lova. Vilket gör mig väldigt glad. Happy baking! <3

Monkey Bread
1 bröd

Deg
25 g jäst
1 3/4 dl mjölk, rumsvarmt
1 ägg + 1 äggula
1 dl strösocker
7 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
100 g smör, rumsvarmt

’’Fyllning’’
2 ½ dl strösocker
2 msk malen kanel
100 g smält smör

Glasyr
5 dl siktat florsocker
½ dl mjölk

27FEB_Monkey_bread_1

1. Smula jästen i en bunke.  Tillsätt mjölk, ägg, äggula, socker och 7 dl mjöl. Blanda samman och tillsätt salt och smör. Knåda degen i maskin i ca 10 minuter tills elastisk och fin.
2. Låt jäsa i en stor skål till dubbel storlek, ca 1 – 1 ½ h.
3. När degen jäst; smält smör och blanda samman strösocker och kanel i en separat skål.
4. Smörj en 24 cm gjutjärnspanna väl.
5. Rulla små bollar av degen, ca 2-3 cm stora, doppa varje boll i smält smör och sedan i kanelsockret. Börja att tänka botten av pannan, ju fler bollar du lägger på, jobba dig uppåt så att det blir som en sfär.
6. Täck med plastfilm och låt jäsa ytterligare 1 h.
7. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda i ca 50 min tills kakan fått lite färg. Täck med folie om brödet får för mycket färg. Sänk ugnen till 150 grader. Grädda ytterligare 15 min tills gyllene.
8. Vispa samman florsocker och mjölk tills slätt och låt brödet svalna helt innan du toppar med glaseringen.

 

3 comments on “Monkey Bread (bullbrytbröd)

 1. Hej! Har tittat på några avsnitt av Mitt Kök och är helt fast! Jag älskar verkligen att baka och dina bakverk ser helt fantastiska ut Du var helt klart en värdig vinnare i Hela Sverige Bakar!! Du var min favorit från första stund :D Jag har en liten fråga.. Skulle man kunna få träffa dej personligen någon gång och kanske baka tillsammans? Hörde att du var i Jönköping och jag bor inte så långt därifrån! Det skulle betyda oerhört mycket för mej!! <3
  Kramar från Ida, en 17-årig bakälskande tjej

 2. Malin on said:

  Idag hade vi storbak av kanelbullar här hemma och min lilla dotter som är 2,5 år roade sig med att göra små bollar av degen så jag lät henne rulla dem i kanel och socker och så gräddade vi dem i hennes lilla sockerkaksform det blev jätte fint. Tack för inspirationen!

  • christina on said:

   åh, tack så jättemycket. Vad roligt ! Heja heja! Perfekt sätt att få in småttingarna i köket :)

   Kram Christina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.