Rabarbergaletter med kardemumma

20130522-093640 fm.jpg

När rabarberna syns i butikerna så vet man att sommaren är på väg. Rabarber är så härligt att baka med tycker jag. Jag växte upp med att gå ut i trädgården, tog med mig en liten skål med socker och doppa och åt. Gott!
En galette är en paj med invikta kanter. En rustik paj som ser handgjord ut helt enkelt. Det kan både referera till en matig paj eller en dessert.

4 pajer

Pajskal
3 dl vetemjöl
2 msk florsocker
en nypa salt
125 g smör, kallt och tärnat
1 äggula
ev. en skvätt vatten

Fyllning
300 g rabarber, skurna i 1 cm stora bitar
2 msk strösocker
3 msk majsstärkelse
¼ tsk färskmalen kardemumma
smör till topping

1. Börja med pajskalet, häll vetemjöl, florsocker och salt i en matberedare. Fördela det tärnade smöret uppepå och pulsera tills ärtstorlek. Tillsätt ägget och kör tills degen precis kommit samman. Tillsätt ev. en skvätt kallt vatten om degen inte går ihop.
Plasta in degen i plastfilm och lägg i kylen i ca 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3.Blanda rabarberna med strösocker, majsstärkelse och kardemumma.
4. Dela degen i 4 eller 5 bitar. Kavla ut till rundlar, ca 3 mm tjock.
5. Fördela rabarberna mellan rundlarna, gör som en liten hög. Låt ca 3 cm vara fri runtom. Vik in kanterna runt om så att det blir som ett litet paket.
6. Grädda i ca 25 min tills pajskalet fått bra färg och botten är klar. Låt pajerna svalna och packa ner till nästa picknick.

Tips:
Är rabarberna väldigt grova så antingen skala eller bara dra av det yttersta lagret av skinnet. Detta recept går utmärkt att dubblera. Det går jättebra att frysa in ½ degen och spara till nästa bak. Håller ca 2 månader i frysen.

20130522-093724 fm.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.