Raisin Bran Muffins

20130212-053034 em.jpg
Vaknade imorse och tittade in på Instagram, alla hade lagt upp bilder på en eller flera semlor! Efter Aftonbladets test förra veckan är jag klar med semlor för i år. Det är supergott men en dag räcker för mig. Det finns ju så mycket annat att baka! Det är till och med ganska skönt att inte ha semmel hysteri här nere. Bara en vanlig dag, snön faller och jag fotar och bakar.
20130212-053040 em.jpg
En muffin som jag aldrig riktigt fått haj på är bran muffins. Jag tycker alltid att de är bättre köpta. När jag var i Park City, Utah och vandra för några år sedan köpte jag och min värdpappa en helt underbar bran muffin på Java Cow Café! Jag tänker fortfarande på den! Moist and delish, but with a crust! Så imorse var det dags! Nu ska det bakas! Jag hade massa mogna bananer också så jag tillsatte en banan. Har du eller inte vill tillsätta banan så öka mängden russin till 2 ½ dl. Jag kokar mina russin i vatten så att russinen inte ska absorbera mer vätska när mina muffins är inne i ugnen. Blötläggning skulle också fungera, men det hade jag inte tid med imorse, så 10 minuter på spisen fungerade perfekt! Jag hade tyvärr inga valnötter hemma så jag toppade med lite mandlar. Men personligen tycker jag att lite hackade valnötter passar jättebra med bran muffins. Även lite malen kanel i smeten skulle vara gott! Men inte idag! Idag ville jag göra ’’plain’’, eller så mycket som det gick.
20130212-060912 em.jpg
Detta är en smet som du egentligen bara kan röra ihop! Full med fibrer och inte så mycket socker. Sötman kommer från bananen och russinen. Så detta är ju en rena rama hälsomuffin! Perfekt tycker jag när du inte vill ha en supersöt muffin men ändå vill ha något gott! Mmm, breakfast!
20130212-053028 em.jpg

Raisin Bran Muffins
12 muffins

4 ½ dl vetekli (125g)
2 dl russin
¾ dl + 2 ½ dl vatten
1 medelstor mogen banan
1 dl strösocker
1 dl mjölk
½ tsk vitvinsvinäger
1 dl neutral olja
2 ägg
skal från ½ apelsin
1 ¾ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
valnötter till ganering

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en muffinsplåt alt. använd pappersformar.
2. Rosta vetekli i ugnen i ca 5-10 minuter. Rör runt emellanåt.
20130212-053101 em.jpg
3. Blanda 2 dl russin och ¾ dl vatten i en kastrull. Koka upp och låt vattnet koka in, ca 10 minuter. Häll russinen i en matberedare och kör till en slät massa. Tillsätt en mogen banan om så vill.
4. Blanda rostat vetekli med strösocker i en skål. Tillsätt mjölk, vitvinsvinäger, olja, ägg och skal från apelsinen. Blanda väl.
5. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Varva de torra ingredienserna med resterande 2 ½ dl vatten och vänd ner i smeten.
20130212-053112 em.jpg
6. Fyll den förberedda formen med smet. Toppa med lite hackade valnötter. Grädda i ca 25-30 minuter. När center har satt sig är de klara. Låt svalna och förvara i en plastpåse. Servera med ett glas mjölk.

Tips: Går även att frysa, tina långsamt och täck muffins med aluminiumfolie. Värm i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter.

20130212-053021 em.jpg

2 comments on “Raisin Bran Muffins

  1. Hej Christina! Vilken fin blogg du har och du är jätte vacker! En riktigt värdig vinnare i Hela Sverige Bakar! Kram Minna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.