Vaniljkola med lakrits

20121203-075159 fm.jpg

Vaniljkola med lakrits

2 dl grädde
50 g smör
1 st vaniljstång
0.5 tsk havssalt
2.75 dl strösocker
0.5 dl glykos
0.5 dl vatten
1 tsk lakritsgranulat

1. Smörj ett bakplåtspapper med smör och lägg i en 20 cm kvadratisk form.
2. Koka grädde, smör, vaniljstång och -frön, och havssalt. Ta från plattan men håll grädden varm.
3. Koka upp socker, glykossirap och vatten. Koka över mediumvärme. Låt sockerblandningen koka men rör ej i den. Rotera kastrullen istället så att inga sockerkristaller bildas. Koka tills bärstensfärgad, 175 grader på en sockertermometer.
4. Ta ur vaniljstången från gräddkoket och häll grädden över karamellen. Det kommer bubbla ordentligt så häll försiktigt. Rör med en träslev. Koka upp karamelllen till 120 grader. Tillsätt lakritsgranulat.
5. Häll direkt i den förberedda formen och låt svalna i ca 30 minuter så att ytan stelnar. Strö ytterligare lite lakrits på toppen om du vill ha mer smak på kolan. Låt stelna i rumstemperatur.
6. Använd en inoljad skarp kniv eller ett pizzahjul och skär karamellen i 2×2 cm bitar. Slå in karamellerna i bakplåtspapper som du klippt till 10x10cm bitar. Eller så gör du längder av karamell som du sedan ger bort i present, ca 3×10 cm.

Tips
Lakritsgranulat finns på bla. Lakritsroten i Stockholm. Det finns även på nätet. Jag gillar granulat, men vill du har med finfördelad smak så kan du använda lakritspulver.

3 comments on “Vaniljkola med lakrits

 1. Hej!
  Tack för ett gott recept! Saltet gör verkligen kolan så mycket bättre.
  Ett tips är att prova olika sorters lakritspulver eller granulat. Där är stor skillnad på smaken på t ex Iranskt pulver jämfört med ett från Kalabrien. Slutresultatet blir nästan helt olika.

  Med vänlig hälsning

  Niclas
  Den Tredje Dödssynden

 2. Hej Vill börja med att säga grattis till din framgång efter hela Sverige bakar, bra jobb!
  Tror du man skulle kunna byta ut grädden mot Oatly Mat (matlgrädde havre). Har en mjölk allergiker hemma…
  Mvh Stina

  • christina on said:

   Hej Stina,

   Och tack så mycket :)
   Jag skulle framförallt använda grädde. Kan hon använda laktosfri grädde tex eller är det bara havre/soja som gäller? Jag säger testa dig fram, men full fett. Jag har använt laktosfritt många gånger till mina vänner och det har fungerat hur bra som helst!
   Lycka till :)

   Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.